Flalingo
English Speaking

İngilizce Konuşabilmek Neden Daha Zor ve Flalingo ile Nasıl Aşılır?

Flalingo 29.05.2024

İngilizce konuşabilmek konusunu bazıları bir hayal, bazıları da aşılması gereken bir zorluk olarak tanımlar. Aslında İngilizce konuşabilmek, insanların günlük hayatta temel iletişim gereksinimlerini yerine getirmesi için başvurdukları temek bir yetenekten ziyade, bir reflekstir. Hangimiz Türkçe konuşabilmeyi bir yetenek olarak sınıflandırırız? Ya da Türkçe konuşurken kelime sırasına, gramer yapısına, çekim ve yapım eklerine odaklanıp, düşüne düşüne cümle kurarız? İşte İngilizce konuşabilmek de bizim konuştuğumuz Türkçe’den çok da farklı değildir. Ancak, temel fark içine doğduğumuz ülke, kültür ve dil ortamı, bize bu zamana kadar İngilizce konuşmamız için bir sebep sunmamıştır. Bu yüzden İngilizce konuşmak bizler için zor olduğu kadar, anadili ne olursa olsun farklı bir dil öğrenen kişiler için de benzerdir. Bu yazıda, İngilizce konuşabilmenin neden daha zor olduğu konusunda kısaca sizleri bilgilendirip, bunu aşmanız için ideal yaklaşım, yol ve yöntemlerden bahsedeceğim.

İngilizce konuşmak hayal değil! Doğru yöntemle öğrenilen İngilizce’nin doğru kişilerle konuşularak pratik edildiği Flalingo ile bunu sen de göreceksin! Flalingo’da tamamı uzman İngilizce öğretmenleri ile konuşarak, kapsamlı bir İngilizce eğitimi almak için ilk yapman gereken formu doldurmak!

İçindekiler

1. İngilizce Konuşabilmek Neden Daha Zor?

2. İngilizce Konuşabilmenin Önündeki Engeller Neler?

3. Akıcı İngilizce Konuşmanın Önündeki Engelleri Aşmam İçin Flalingo Ne Sunuyor?

4. Flalingo ile İngilizce Konuşabilmek Gerçekten Mümkün!

1. İngilizce Konuşabilmek Neden Daha Zor?

Az önce de dediğim gibi, İngilizce konuşmak bize zorsa, belki bir İngiliz’e de Türkçe konuşmak o denli zordur. Ancak, bu soruda çözmemiz gereken çok fazla sorun, yapmamız gereken çok fazla tanım var. 

Ülkece İngilizce konuşmakta zorluk çekiyoruz; bunun da doğal olduğundan bahsettim. Ancak İngilizce derslerinin ikinci sınıfa kadar indiği, haftalık ders programında Türkçe ve Matematik kadar yer kaplayan İngilizce konusunda “hala” konuşamamız büyük sorunların işaretçisi. Bu soruna çözüm olarak gelen kurslardan da İngilizce öğrenemediğimiz gibi, olan vaktimize ve emeğimize oldu.

Ancak, hepimiz grameri, kuralları, kelimeleri, çekimleri sular seller gibi ezberledik. Peki niye İngilizce’yi de aynı akıcılıkta konuşamadık?

Eğitim sisteminin hatalarına bakmadan önce, İngilizce konuşmayı öğrenmenin ardındaki sır perdesini aralayalım.

İngilizce Konuşmanın Zorluğu Üzerine Bir Örnek

İngilizce konuşmak neden daha zor uzun uzadıya anlatmak yerine, bir örnekle aynı görevi yerine getirelim. Okulda matematik öğrendiğinizi düşünün. Öğretmen, konuyu anlatır ve tahtaya formülleri yazar. Hatta, bir örnekle de uygulamasını gösterir. Eğer öğrenciler sınav öncesi defteri şöyle karıştırıp, formülleri de ezberlerse, onları kötü bir son bekliyordur. Aynı konuda, aynı formülle çözülebilecek çok benzer soru karşısında yanlış çalışan öğrencinin çuvallaması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü, öğrenim basamaklarını tamamlamamıştır.

Matematik nasıl pratik gerektiriyorsa, İngilizce de aynı şekildedir. Teorik bilginin öğrenci tarafından bir sorun karşısında kullanılması ve gerçek hayata yansıtması, öğrenim sürecinin en basit tanımıdır.

İngilizce de pratik değeri olan bir dildir. Eğer günlük hayata katmazsanız, şöyle bir ezberleyip geçerseniz yeri geldiğinde konuşmanız zor olacaktır. En doğru haliyle, İngilizceyi öğrenirken konuşmazsanız, farklı şekillerde kullanmaz ve iletişim aracı olarak görmezseniz, sizin için bir zorluk olmaya devam edecektir.

 İngilizce Konuşabilmenin Önündeki Engeller Neler?

İngilizce konuşmanın önündeki engel, siz değilsiniz. Burada ucuz motivasyon konuşmalarına gerek yok. Eğitim herkesin hakkıyken, tüm dünyada konuşulan İngilizce’de bizim yeterli eğitimi alamamamızın müsebbibi kesinlikle yanlış eğitim sistemi ve bu konuda elinde güç olmasına rağmen iyileştirmek konusunda hiçbir şey yapmayanlardır.

Ancak, bu da bizim elimizi, kolumuzu bağlamamalı. Bu zorluğun da üstesinden gelmek mümkün. Fakat öncesinde, İngilizce konuşmaktan bizleri alıkoyan durumları listeleyelim:

İngilizce’yi kurallardan ibaret sanmak

Evet, dili kurallarla öğrenmek gerekir. Ancak, dil kuralları yalnızca İngilizce’nin küçük bir kısmını oluşturur. Bu kuralları öğrenirken, hangi iletişim yöntemlerinde işlevsel kılmanız gerektiğine odaklanmalısınız. İngilizce’de gramer kurallarını öğrenmeniz doğrudur, ancak yazılı ya da sözlü iletişimin farklı gerekliliklerini öğrenmediğiniz müddetçe işlevsiz kalacaktır.

İngilizce’yi konuşma olmaksızın öğrenmek

Eğer İngilizce konuşmak istiyorsak, İngilizce konuşmaya çabalamalıyız. Nasıl matematik sorusu çözmeden, matematik sorusu çözemiyorsak, pratik ve deneme olmaksızın da konuşma becerisi kazanamayız.

İngilizce öğrenirken hatalardan ders çıkarmamak  

İngilizce öğrenme ve konuşma süreci hatalarla doludur. Şöyle düşünün, Türkçe konuşurken bile hatalar yapıyoruz. Ancak İngilizce öğrenirken hatalarımızdan ders çıkarmazsak, tüm bildiklerimiz yanlış olur. Bize doğruyu öğretecek olan şey bu yanlışlardan ders çıkarmaktır. Bu sırada da bize birilerinin rehberlik edip bu yanlışları işaret etmesi gerekir.

Belirli bir plan olmaksızın çalışmak

Çocuklar doğdukları anda nasıl koşmaya başlamazsa, ya da 18 yaşımızda emekleme dönemi yaşamazsak, İngilizce öğreniminde de plansız bir öğrenim olamaz. İngilizce öğrenirken ilk önce kendimizi tanıtmayı, sonra ailemizden, hobilerimizden bahsetmeyi, daha sonra bir günümümüzü anlatmayı ve belki ilerleyen zamanlarda da küresel sorulardan bahsetmeyi öğrenmeliyiz. Kendimizi tanıtmak için geniş zamanı kullanırken, globalleşmenin zanaatkarlar üzerindeki negatif etkisi için de daha kompleks zaman kalıplarına başvururuz. Ancak bunların hepsi adım adım, planlıca öğrenilmelidir. 

İngilizce Öğrenirken Kendimizi İfade Etmekten Kaçınmak

İngilizce öğrenirken bazen konuşsak bile, birbirine benzer cümlelerle derste sıramızı savmaya çalışmaktan kaçınmalıyız. Bize söz hakkı geldiğinde, kendi fikirlerimizi cümlelerle aktarmaya çalışmalıyız. Çünkü İngilizce konuşmamız gereken zamanlarda amacımız yalnızca sıramızı savmak olmayacaktır.

İngilizceyi Asıl İşi Öğretmenlik Olmayanlardan Öğrenmeye Çalışmak

İngilizce konuşmak için herkes internette sonsuz kaynak olduğunu söylüyor. Hatta bazıları, akıcı konuşmak için hangi yöntemi kullansam diye akıl danışan kişileri küçümser şekilde de tavırlar takınıyor. Öncelikle, bu kişilere kulak asmayın. İkincisi, her kaynak ve imkanı en doğru şekilde kullanın. Üçüncüsü ise, asıl işi eğitmenlik olmayanlara İngilizcenizi teslim etmeyin. Çünkü yanlışlardan ders çıkarmanızı sağlayacak, size doğru ipuçları verip doğru şekilde yönlendirecek ve anlık dönüt verecek kişiler eğitim bilimleri ile disipline olmuş kişiler olmalı. Aksi takdirde, yarın öbür gün doğru bildiğiniz yanlış çıkabilir. Bu konuya dikkat etmelisiniz.

3. Akıcı İngilizce Konuşmanın Önündeki Engelleri Aşmam İçin Flalingo Ne Sunuyor?

Akıcı İngilizce önünde ne tür temel engeller olduğunu gözlemledik. Peki Flalingo ne sunuyor da bu engeller olmaksızın size akıcı bir İngilizce yeteneği kazandırıyor. Kısaca bakalım:

Uzman Öğretmenler

Flalingo, öğretmenlik konusunda sertifikalı kişilerle çalışıyor. Bu eğitmenler, Flalingo’da yer alabilmek için diğer platformlara nazaran çok daha detaylı bir eleme ve sınanma sürecine giriyor. Kendiniz de araştırarak bunu teyit edebilirsiniz. Bu uzman eğitmenler sizinle birebir dersler yapıp, yanlışlarınızı düzeltmeniz konusunda doğru öneri ve taktikleri verecektir. Tamamen sizin öğrenim hızınız, amacınız ve yatkınlıklarını tanıyarak, kişisel bir eğitim sağlayacaktır. Aynı zamanda, Flalingo’da sevdiğiniz eğitmenlerle düzenli dersler yapma imkanınız da var. Flalingo'da eğitmen seçimi hakkında nasıl avantajlara erişeceğini öğrenmek için bu içerik tam size göre. 

Planlı Dersler ve Müfredat Takibi

İngilizce öğreniminde seviye seviye ilerlemenin önemini gündeme yeniden taşımaya gerek yok. Flalingo da bunu bildiği için, seviye uyumlu dersleri sunma noktasında taviz vermiyor. Dersler bir plan dahilinde konuları takip ediyor ve Oxford University Press kaynakları da buna paralel işleniyor. Ayrıca, o gün konu işlemek yerine sohbet odaklı bir ders isterseniz de Rahat Mod’u tercih edebilirsiniz. Böylece eğitim planı dağılmazken, dilediğinizce İngilizce öğrenebilirsiniz. Rahat Mod ve Ders Modu konusunu da inceleyerek, konuşma noktasındaki faydalarını görebilirsiniz.

FLAI Raporları

Flalingo’da anlık geri bildirim ve yanlış düzeltme gibi konularda tek rehber, öğretmeniniz değil. FLAI raporları, siz konuştukça gerekli analizleri yapar ve sunar. Bu arada nedir bu FLAI derseniz kısaca anlatayım: FLAI, Flalingo’nun geliştirdiği yapay zeka tabanlı bir öğrenim koçudur. Birebir derslerde sizin konuşmalarınızın bir analizini yapıp, gerekli raporlar yanlışlarınızı gösterir ve düzeltilmiş halini de verir. Okuma, yazma, konuşma ve dinleme kısmındaki başarınızı da takip eder ve öneriler sunar. Bu raporları takip ederek daha akıcı konuşma noktasında gerekli pratikleri yapabilirsiniz. FLAI konusunda daha fazla bilgi almak için de tıklayabilirsiniz.

Flalingo’dan Hediye Grup Dersleri

Flalingo’da profesyonel bir öğretmenle İngilizce’yi konuşarak öğrenmek herkes için güzel bir imkan. Ancak Flalingo, bunla sınırlı kalmıyor. Öğrenciler konuşma özgüveni kazansın, gerçek hayata daha yakın bir deneyim edinsin diye grup dersleri sunuyor. Bu dersler ayrı bir paket halinde değil; çünkü Flalingo’ya göre birebir akıl hocalığı ve rehberlik olmaksızın İngilizce öğrenmek sekteye uğrayabilir. Bu yüzden grup dersleri 12 aylık paketiniz yanında hediye olarak geliyor. Bu grup derslerinde en fazla 4 katılımcı olup, herkese eşit söz hakkı veren, yine profesyonel ve tam zamanlı bir öğretmen bulunuyor. Seviyeye uygun konular ve tartışma soruları, yine Oxford kaynaklarını takip ediyor.

4. Flalingo ile İngilizce Konuşabilmek Gerçekten Mümkün!

Bu yazıda, İngilizce konuşma konusunda neden zorluk yaşadığımıza baktık. İngilizce konuşmak konusunda zorlanmamızın doğal nedenleri olduğu kadar, eğitim konusunda da engeller mevcut. Flalingo, bu engelleri akıcı İngilizceye giden yoldan tek tek temizliyor. Akıcı İngilizce için gerçek bir iletişim sürecine dahil olmakla beraber, eğitim biliminin ışığında bir plan sağlamak da bu platformun öncelikli görevlerinden. Sen de özel bir deneyim yaşamak ve tavizsiz bir eğitim istiyorsan, hemen yanı başında olan bu platforma bir göz atmanda fayda var! 

Other content that may interest you

English Speaking

Herkes İçin İngilizce Mülakat Başucu Kılavuzu

Read More
English Speaking

İngilizce Konuşma (Speaking) Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Read More
English Speaking

Flalingo ile İngilizce Grup Dersleri Nasıl Geçiyor?

Read More