Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Hayat Kurtarıcı 10 İpucu
Her ne kadar globalleşen bu düzenin parçası olsak da, ülke sınırlarının yavaşça silindiğine şahit olsak da, aslında hala yurt dışı dediğimiz gerçeklikle yaşıyoruz. Evet, birbirimize gün geçtikçe daha çok benziyor ve çok hızlı iletişim kurabiliyoruz. Fakat bir ülkeden diğerine çıkmak bir çok sorumlulukla geliyor. Hele de yaşamınızı bir valize sığdırıp farklı bir ülkeye taşınmak konusu ise özel bir öneme sahip. Bu yazı, bizi yurt dışında okuyanlara özel olarak kaleme alındı. Yurt dışında pek çok zorlukla karşılaştığınızı biliyoruz. Bu yazımızda sürecinizi daha kolay hale getirecek ipuçlarını bulabilirsiniz.
Yurt dışında yaşam zorlu hale geliyorsa çözüm Flalingo’da! Dünyanın her yerinde geçerli olan bu dili, yine dünyanın dört yanından bir araya gelmiş eğitim kadromuz rehberliğinde öğrenmeniz çok daha kolay. Hem resmi, hem günlük, hem de kariyer konularında size yardımı dokunacak İngilizce ipuçlarını öğreneceğiniz dersler, hayatınızı dönüştürsün. Tek tıkla sen de Flalingo ailesine katıl, dünyanın kapılarını sonuna kadar aç!
İçindekiler:
- Yurtdışı Hayatınızı Kolaylaştıracak İpuçları
- Resmi Evraklar ve İzinler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Kültüre Ayak Uydurmanıza Yardımcı Olacak Fikirler
- Sonuç: Yurtdışında Yaşamınız Daha da Kolaylaşsın Diye Flalingo Sizinle
Yurtdışı Hayatınızı Kolaylaştıracak İpuçları
Yurtdışına taşınmış bir yaşam için her şeyden önce mesleğinizi ve yeteneklerinizi pratiğe dökebileceğiniz bir meşgale edinmeniz lazım. Böylelikle bu süreçteki masraflar ya da gerekli oturum izni konusunda endişe etmenize gerek kalmazken, ileriye dönük planlar da yapabilirsiniz. Şimdi gelin, hayatınızı yurt dışında nasıl devam ettirebilirsiniz; öğrenelim:
1) İngilizce Öğrenmek
Dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır sözünün pratikte ne kadar doğru olduğunu anlıyoruz. Ülke dışına çıktığımız an, bambaşka bir kültür ve dilin dünyasına geçiyoruz adeta. Bu süreçte adapte olabilmek kritik öneme sahipken, dil öğrenmek yapılacaklar listenizin ilk sırasında olsun. Yurtdışında yaşarken bu tarz bir zorluk içindeyseniz, size önerimiz var. Eğer bu yeni ülkede bir kariyer istiyorsanız iş İngilizcesi; yüksek eğitim için akademik İngilizce ya da çocuklarınız varsa onlar için özelleştirilmiş derslerle dil engellerini aşabilirsiniz.
2) Doğru Bir Başvuru Süreci
İngilizcenizi öğrenip, sertifikayı da cebinize attıktan sonra artık nerede, ne yapmak isteyeceğinize karar vermek kalıyor geriye. Kendi yetenekleriniz, donanımlarınız ve vizyonunuzla katkı sağlayabilecek imkanlar elbette yurt dışında bir hayli fazla olacaktır. Bu süreçte dahil olacağınız kurum ve kişilerle doğru iletişim kurup mülakatlara hazır bir şekilde girerek kabul edilme şansını arttırabilirsiniz. Özellikle yabancı çalışanlara ya da öğrencilere imtiyazlar sunan kuruluşlarda farklı kültürden insanlar tanımak da kişisel gelişiminiz için çok kıymetli bir deneyim olabilir. Bu yüzden detaylı bir araştırma süreci sizi bekliyor diyebiliriz.
3) Gerekli İzinleri Almak
Çalışma ya da eğitim için izin almak yurt dışındaki hayatınızı çok daha uzun süreli bir garanti altına alma yolundaki en önemli adımlardan biridir. Çünkü bulunduğunuz ülkeye katma değer sağlayacak olmanız değer görecek, ve bunun karşılığında da süresiz bir ikamet imkanı şeklinde ödüllendirilecektir. Böylelikle devlet dairelerinde yapmanız gereken işler de azalacaktır.
Resmi Evraklar ve İzinler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Madem konumuz yurtdışında yaşamınızın devamı için önem arz eden evraklara geldi, bu konuyu sizler için detaylıca inceleyelim. İşte resmi prosedür ve evrak işlemlerinde hayat kurtarıcı ipuçları:
4) Pasaport ve Vize Süreçleri
Hayatlarına yurt dışında ikamet eden bireyler, gerekli evrak işlerini ihmal etmemeli. Özellikle pasaportunuzun güncelliği konusunda her zaman tetikte olmalısınız. Gerekli yenileme işlemlerini de son güne bırakmamak gerekiyor. Yurt dışında yaşamak kafkaesk esintiler taşıyor. Madem bu sürecin içine girdiniz, düzenli olmak sizi hayallerinizdeki yaşamı dilediğince sürmeniz anlamına gelecektir.
5) Vergi Yükümlülükleri ve Diğer Kurallar
Vergi ödemek, yetişkin bir birey olmanın gerekliliklerinden biridir. Her bir ülkenin kendi vergilendirme ve tahsil sistemi vardır. Siz de bu sistemdeki yerinizi öğrenmeli ve düzenli olarak vergi sorumluluğunuzu yerine getirmelisiniz. Bu konuda yine bir iş bulmak size büyük kolaylıklar sağlar. Çalıştığınız kurum size vergiler konusunda en doğru bilgiyi, en hızlı şekilde verecektir.
Eğer hali hazırda bir çalışan değilseniz de yine bu ülkenin kuralları sizi de kapsıyor olacak. Örneğin, geri dönüşüm konusunda üzerinize düşen görevleri yerine getirmemeniz halinde dahi hayat sizin için zorlu hale gelecektir. Bu sorunların en kolay çözümü de iyi bir araştırma yaparak kurallardan haberdar olmaktan geçiyor.
6) Sürücü Belgesi ve Diğer Belgelerin Onayı
Bu konu, özellikle okyanus ötesi ülkelerde yaşayan okurlarımızı ilgilendiriyor. Bazı Avrupa ülkelerinde her ne kadar ulaşım ağı gelişmiş, bisiklet dostu bir sistem olsa da, özellikle ABD, Kanada ya da Avustralya gibi ülkelerde arabasız bir yaşam neredeyse imkansız. Tabi buradaki yaşan kurtarıcı olacak olan belge ile ehliyet. Hali hazırda bir sürücüyseniz, belgenizi onaylatmanız gerekiyor. Bunun için ülkeye göre pek çok farklı süreç ve prosedür sizi bekliyor.
Eğer bulunduğunuz ülke farklı bir ülkeye ait ehliyeti kabul ediyorsa, sadece bir kullanım izni almanız gerekiyor. Bunun için ehliyetinizi notere onaylatmak ve sürücü olmak için bir nevi izin almak gerekiyor.
Fakat bazı ülkelerde iş o kadar kolay olmayabilir. Bu noktada denklik işlemleri dediğimiz bir prosedür başlayacak. Sizin ehliyetinizin, ikamet ettiğiniz ülkede geçerli olabilmesi için bazı kriterleri yerine getirmeniz lazım. Elbette bunun devamında yeni bir sürücü testine hazırlıklı olmalısınız. Eğer trafik kurallarını biliyorsanız korkmanıza gerek yok. Tabi bizim tavsiyemiz, sınavdan önce sağlam bir tekrar yapmanız yönünde olacaktır. Başarılı bir sınav sonrası denkliğinizi alın ve bu yeni ülkeyi dolaşmaya başlayın.
Kültüre Ayak Uydurmanıza Yardımcı Olacak Fikirler
Bir ülkeye taşındığınızda hayatınızı rayına oturtmak için iş bulmak ve gerekli evrak işlerini düzene sokmak kadar, akıp giden hayatı yakalamak da önemli. Aksi takdirde o ülkede bir yabancı olarak kalmak sizi duygusal olarak yıpratabilir. Fakat yurtdışında yaşamayı kolaylaştıracak olan sosyal adaptasyon süreci, belki de en eğlenceli süreç anlamına gelebilir. Şimdi yurtdışında yaşayanlar için kültüre uyum sağlama konusundaki ipuçlarımız gelsin:
7) İnsanlarla İletişim Kurmaktan Çekinmeyin
Bir toplumun parçası olabilmek için büyük adımlarla başlamaya gerek yok. Bir gülümseme bile adaptasyon sürecinizi kolaylaştırabilir. Markette, restoranda, ya da farklı alanlarda insanlarla basit sohbetler kurarak hem İngilizce konuşma becerilerinizi arttırır, hem de kendinize olan güveninizi sağlamlaştırabilirsiniz. Örneğin, markette karşılaştığınız kişilerden ürünler hakkındaki fikirleri isteyebilirsiniz. Tanışmak, konuşmak ve o toplumun yerlisi olmak işte bu küçük adımlarla başlayacaktır.
8) Etkinliklere Katılın
Konserler, festivaller, fuarlar ya da “garage sale” dediğimiz küçüklü büyüklü etkinliklere katılmak sizi hem eğlendirecek, hem de diğer insanlarla kaynaşmanıza yardımcı olacaktır. Yurtdışındaki eğlence imkanlarını zaten biliyorsunuz. Kendi eğlence anlayışınıza uygun bir etkinliğe katılabilirsiniz. Bu tarz ortamlarda yeni kişilerle de tanışarak arkadaş edinmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle içine adım attığınız kültür daha yakından öğrenme şansını yakalayabilirsiniz.
9) Sosyal Medyanın Etkin Kullanımı
Bu öneriyi detaylandırmadan önce uyarımı yapmak isterim. İçinde bulunduğunuz bu yeni hayat tarzı size ilk başta korkutucu gelebilir. Bu dönemi atlatmak konusunda tamamen sosyal medyadan yardım umduğunuz durumda daha da içe kapalı bir ruh haline geçiş yapmanız olası. Benim size önerim, sosyal medyayı dozunda kullanmanız yönünde olacak. Eski hayatınıza, arkadaşlarınıza ve işinize özlem duysanız da, yeni bir hayata yeni insanlar da katmanız gerekiyor. Sosyal medya aracılığıyla sizinle aynı durumda bulunan insanlarla tanışabilirsiniz. Lokasyon imkanlarını kullanarak sanal arkadaşlığınız gerçek hayatta da devam edebilir.
10) Yeni Hobiler Edinmek ve Topluluklara Katılmak
Yurtdışı yaşamızı kolaylaştıracak son ipucuna vardık bile. Hem sosyal hayatınızı, hem İngilizcenizi geliştirmek için kişisel gelişiminize katkı sağlayacak hobiler edinebilirsiniz. İlgi duyduğunuz alanda fikirlerinizi paylaşıp sosyalleşebileceğiniz kulüp benzeri topluluklar bulmak yurtdışında daha kolay. Çünkü gelişmiş ülkelerde insanlar boş vakte sahip ve bunu değerlendirmeleri için farklı imkanlar sunulmuş durumda. Siz de bu noktada çeşitlikli topluluklara katılıp hem yeni şeyler öğrenir, hem de sizle benzer zevkleri paylaşan insanlarla kaynaşabilirsiniz. İşte yurt dışına sonradan yerleşmiş birinin adapte olması bu kadar kolay ve eğlenceli.
Unutmayın, bu süreçte yalnız değilsiniz. Flalingo olarak gerekli dil desteğini çatımız altında bulabilirsiniz. Anadili İngilizce olan eğitmenlerle İngilizceniz gelişirken içinde bulunduğunuz kültüre ait çok değerli bilgiler de edineceksiniz.
Sonuç: Yurtdışında Yaşamınız Daha da Kolaylaşsın Diye Flalingo Sizinle
Bugünkü konumuz yurtdışına çıkmış okurlarımızı ilgilendiriyordu. Yeni hayatınızın getireceği pek çok imkanın yanı sıra zorluklar ve mücadele de gerekebiliyor. Bu yüzden yurtdışında yaşayanlar için hayat kolaylaştırıcı 10 ipucuyla karşınızdaydık. Genel olarak mesleki hayat, evrak ve prosedürler ve son olarak da sosyal hayat konusunda 10 ipucu sunduk. Umarım yazımız sizler için faydalı olurmuştur. Fakat bir daha hatırlatmam gerekir ki, bu sürecin sağlığı için İngilizce öğrenmek şart. Doğru bir iletişim olmaksızın çözüm aramak emek ve zaman kaybına dönebilir. Fakat Flalingo, hem iş hem de sosyal hayatınızı kolaylaştırmak için sizlere çözümler sağlıyor. Hayatını erteleme, tek tıkla Flalingo’ya gel!