Flalingo
Life and Journeys Abroad

Hayatını Yurt Dışına Taşımak İsteyenler için Yapılacaklar Listesi

Flalingo 15.12.2023

Her fırsatta hayatımızın ülke sınırlarından taşıp global bir hal aldığına vurgu yapıyoruz. Peki neden hayatımızın geri kalan dönüm noktalarını yalnızca yurt içinde arayalım? Yurt dışına çıkmak hem kişisel gelişim konusunda paha biçilemez deneyimler sağlarken hem profesyonel hem eğitim anlamında da hayatınıza yön verebilir. Fakat yurt dışına çıkmak ve orada bir hayat başlatmak için yapılacaklar listemiz epey kalabalık. Siz de bu işe nereden başlayacağınızı bilemeyenlerdenseniz bu yazımız size özel.

Gelin şimdi adım adım yurtdışına çıkış ve yerleşme planını hayata geçirmenin yollarına bakalım.

İçindekiler:

1. Yurt Dışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

1.1. İngilizce Öğren

1.2. Doğru Hamlelerle Başvurular Yap

1.3. Gerekli Belge ve Prosedürler için Hazırlan

1.4.Gideceğin Ülkede Kalmak için Yer Ayarla

2. Yurt Dışına Yerleştikten Sonra Neler Yapılmalı?

2.1. Durmak Yok, İngilizce Öğrenmeye Devam Et

2.2. Bulunduğun Ortama Adapte Ol

2.3. Sosyalleş ve Yeni Bir Çevre Edin

2.4. Gerekli Belge ve İzinlerin Takibini Unutma

3. Sonuç: Yeni Hayatınız İngilizce ile Başlasın

1. Yurt Dışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

Eğer tüm bu işler gözünüzde büyüyorsa korkup geri atmak yerine sakin kalıp doğru bir planlama yapmanız gerekiyor. İlk adım, süreci küçük parçalara bölmekle başlasın. Her ne kadar bizim hedefimiz yurt dışına gitmek olsa da bu meşalenin ateşi yurt içinde yanmaya başlamalı. Gelin şimdi yurtiçinde başlayacak olan bu süreçte ne yapmamız gerektiğini doğru adımlarla sıralayıp, ödevlerimizi özetleyelim:

1.1. İngilizce Öğren

Dünyada gezilmesi gereken o kadar yer, tanışılması gereken o kadar çok kültür varken küçük bir toprak parçası sınırlarında ömür geçirmek herkese makul gelmeyebilir. Yeni yerler görmek, yeni insanlarla tanışmak ve kendinizi de keşfetmek için yurt dışına çıkmak şart.

Peki ama hangi İngilizceyle? Eğri oturup doğru konuşalım. Bu hayalleri İngilizce olmaksızın kurmak gerçekçi değil. Eğer iş İngilizceye kalmışsa o da günümüz dünyasında artık çok da büyük bir sorun değil.

Siz yeter ki İngilizce öğrenin diye Flalingo her adımınızda yanınızda. Anadili İngilizce olan profesyonel eğitmenler ihtiyacınız olan eğitimi doğru bir metodolojiyi takip ederek sağlıyor. Bu süreç sandığınızdan daha kolay. Flalingo ile İngilizce konuşmak bir tık uzakta!

İş İngilizcesi

Yurt dışında yaşamınızı sürdürmek için bir gelir kaynağına ihtiyaç duyulur. Mesleğini yurt dışında devam ettirecek olanlar için en ideal çözüm iş İngilizcesi dersleri. Çünkü meslek içinde kullanılan terimler, kalıplar ve teknik bilgi İngilizcede daha farklı şekillerde bulunur.

Mesleğinizi icra edebilme noktasında bu özel mesleki İngilizceyi öğrenmek mesleğinizi ülke sınırlarından evrensel bir seviyeye taşıyacaktır. Sözün özü, iş İngilizcesi en önemli kriter olan gelir kaynağı sorununuzu çözerken elbette günlük hayatta kullanacağınız İngilizceyi de size eksiksizce sağlayacaktır.

Akademik İngilizce

Yurt dışı, eğitim anlamında size sonsuz seçenek sunuyor. Eğitim hayatınızı yurtdışına taşımak size gelecekte büyük faydalar sağlarken süreçten de yüzde yüz verim almanıza olanak tanır. Fakat eğitim hayatınızın ülke dışında devamı için sizin de özelleştirilmiş bir içeriğe ihtiyacınız var. Bu noktada akademik İngilizce eğitimi almanız yeterli olacaktır.

Çocuklar İçin İngilizce

Eğer yurt dışına yalnız çıkmıyor, ailenizle birlikte bu yaşama yelken açıyorsanız, çocuklar için İngilizce dersleri küçük kaşifleri yeni hayatlarına hazırlayacaktır. Bu yaşta öğrenilen İngilizce anadil görevi görecektir. Taşınma planlarının öncesinde çocukların İngilizceye başlaması onlara çok daha kaliteli ve rahat bir sürecin içine alacaktır.

1.2. Doğru Hamlelerle Başvurular Yap

Hayatınızın yurt dışında devam etmesi için gerekli İngilizce öğrenildikten sonra başvuru aşamaları gayet kolay geçecektir. Fakat burada yine kendinden emin ve akıllı adımlar atmalısınız. Hedeflerinizi ve ihtiyaçlarınızı tartarak sizin için doğru olduğunu düşündüğünüz yerlerle başvurulara başlayın.

Her bir işveren, firma, okul, enstitü ya da kurum kriterlerini açıkça belirtmeye özen gösteriyor. Siz de bu kriterleri dikkatli okuduğunuzdan emin olup, başvuru gerekliliklerini eksiksizce yerine getirin. Ayrıca gerekli İngilizce yeterliliğinin kanıtı olarak Flalingo’nun size sağladığı sertifikalar burada işinize yarayacaktır.

1.3. Gerekli Belge ve Prosedürler için Hazırlan

Tebrikler, artık yurt dışında bir meşgalen var. Senin için yapılacaklar listesi bu noktada daha ağır sorumluluklar yüklüyor omzuna.

Yurt dışına taşınıp bir an önce işe ve hayata atılmak için önce hazırlaman gereken evraklar var. Elbette pasaportun yanı sıra vize için de bir süreç başlatılmalı. Eğer vizesiz bir ülkeye gitmeyi düşünüyorsanız Vizesiz Ülkeler başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Vize Türünü İyi Araştır

Vizeye başvuru yapmadan önce ülkenin istediği vize türleri hakkında bilgi sahip olmak lazım. Ülkeden ülkeye değişen vize gereklilikleri, kişiye ve taşınma amacına yönelik de farklılaşıyor. Yurt dışına çıkış amacınız çalışmaksa ABD H-1B vizesi isterken, Tier 2 de İngiltere tarafından soruluyor. Siz eğitimli ve mesleki donanımlı olduğunuz ve ülkeye katma değer sağlayacağınızdan ötürü başvuracağınız vize de değişiyor. Aynı şekilde eğitim vizesi, sanatçılar için vize ve araştırma yapacaklara özel izinler de mevcut.

Gerekli Belgeler

Yurt dışında bir iş, okul ya da farklı bir meşgale olması tüm süreç için sizlere büyük avantajlar sağlayacaktır. İşe giriş ve okul kayıt başta olmak üzere amacını kanıtlayan bu belgeler de bazı kapıları aralamaya yarayan bir anahtar niteliğinde olabilir. Bu belgeler hem vize hem de ileriye dönük süresiz oturum izni konusunda temin edilmesi gerekenler arasındadır.

Sağlık Sigortası

Yine her ülke farklı niteliklerde sağlık sigortası isteyebilir. Bu belge olmaksızın vize başvurularından geçer not almak mümkün olmayabilir. Bu konuda size işe başlayacağınız yerin de gerekli desteği sağlama olasılığı var. Fakat gerekli sigorta işlemleri hem pahalı hem de kapsam konusundaki farkılıkları sebebiyle ciddiye alınmalıdır.

Elbette bu süreçte sorumlu olduğunuz belgeler bu kadarla sınırlı değil. En temel olanlarından kısaca bahsetmek istedim; geri kalan da ülkeye ve kişilere göre değişiklik gösterecektir. Siz yeter ki süreci aksatmayın ve her şeyi dikkatlice inceleyip araştırın.

1.4.Gideceğin Ülkede Kalmak için Yer Ayarla

Her şey tamamsa geriye barınma ihtiyacı kalıyor. Emlak krizi tüm dünyada ciddileşirken bu konu da gerekli hassasiyeti istiyor. Fakat yurt dışında konaklamanız için farklı konseptte yerler bulmak mümkün.

İş yeriniz, okulunuz ya da bağlı olduğunuz kurumlar da konunun takipçisi olabilir. Bu konuda size yardımı sosyal medya ve forum siteleri de sağlayabilir. Ama yine de acele etmeden ve her şeyin legal olduğundan emin olarak adımlar atmanız gerekiyor.

2. Yurt Dışına Yerleştikten Sonra Neler Yapılmalı?

İşin en eğlenceli kısmına vardık bile. Artık tek yönlü biletinizi alarak ayrılmanın vakti geldi. Sevdiklerinize ve ülkenize veda buruk bir his olsa da yeni bir hayatın heyecanı ağır basıyor. Gelin şimdi de yurt dışına adım atmanızla birlikte gelecek sorunlara dair gardınız olacak ipuçlarından konuşalım.

2.1. Durmak Yok, İngilizce Öğrenmeye Devam Et

İngilizce öğrenmek asla bitmeyecek bir yolculuk. Yeterli İngilizcenin yanı sıra hem farklı kullanımlar hem de aksanla sınanmanız çok olası. Bu durumda İngilizcenizi geliştirme gayesi gütmeniz faydanıza olacaktır. Çünkü yerli hayata uyum sağlama konusunda avantajları olacağı kadar kişisel gelişime de katkısı tartışılamaz. 

2.2. Bulunduğun Ortama Adapte Ol

Sorumluluklarınızla birlikte yurt dışına yaşadığınız hayatınızın da devam ettiğini fakat yeniden inşa etmeniz gerektiğini unutmayın. İş ya da eğitim hayatına adapte olmak için gözlem yapın ve insanlarla ilişkiler kurmaktan çekinmeyin. Bulunduğunuz ortamda düzenlenen etkinliklere veya davetlere katılım göstermeniz hem yeni arkadaşlıklar hem de atmosfere uyum sağlama konusunda sizlere faydalı olacaktır. Bu süreçte bolca İngilizce konuşarak da dilinizi ilerletebilirsiniz.

2.3. Sosyalleş ve Yeni Bir Çevre Edin

Hayatınız sadece sorumluluktan ibaret değil. Ayrıca hem ulaşım hem de kısa iş süreleri dolayısıyla kendinize epey bir boş vakit kalacak. Bu süreçte eve kapandığınız takdirde hayata uyum sağlama konusu gün geçtikçe zorlaşacaktır. Bolca yeni yerlere gezip görerek, yerel etkinlikleri takip ederek ve fırsatını bulduğunuz anda insanlarla iletişime geçerek kendinize toplumda bir yer edinebilirsiniz. Ayrıca bazı kulüp etkinlikleri ya da hobileriniz için uğrak noktanız olan yerler arkadaş edinmek için size iyi fırsatlar sağlayacaktır.

2.4. Gerekli Belge ve İzinlerin Takibini Unutma

Her ne kadar gerekli izinler ve belgeler tamam olsa da bazılarının geçici olduğunu unutmayın. Yenilenmesi gereken izinleri ihmal etmeyin ve işinizi son güne bırakmayın. Düzenli bir şekilde bu işleri takip ederseniz sıkıntı yaşama ihtimaliniz epey azalacaktır.

3. Sonuç: Yeni Hayatınız İngilizce ile Başlasın

Bu yazıda yurt dışına yerleşmek isteyen ama işin içinden çıkmayanlar buluştu. Merak etmeyin, planlı davranarak her düğün teker teker çözülecektir. Fakat bu sürecin en kritik adımı olan İngilizce öğrenmekle başlamakta yarar var. Bu konuda hiç endişe yapmadan doğruca Flalingo’ya gelebilirsiniz. Anadili İngilizce olan kadromuz size ihtiyacınız olan İngilizcenin yanı sıra günlük hayatta kullanacağınız kalıpları gittiğiniz ülkeye göre öğretecektir. Siz de Flalingo ailesine katılarak yeni ülkede yeni hayata güvenilir bir adım atabilirsiniz.

Other content that may interest you

Life and Journeys Abroad

Yurt Dışında Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Read More
Life and Journeys Abroad

En Sık Kullanılan Sosyal Medya ve İnternet Terimleri Nelerdir?

Read More
Life and Journeys Abroad

Yurt Dışında Yaşayanlar İçin Hayat Kurtarıcı 10 İpucu

Read More