İngilizce Seviye Testine Girmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

İngilizce öğrenmenin kritik bir parçası olan seviye testlerine gerekli özeni gösteriyor muyuz? Bazılarımız için derslere girmek, okuma yapmak ve dizi izlemek gibi aktivitelerle İngilizce öğrenmek daha keyifi olabilir.
Ama en basit deneme sınavı bile bazen oldukça stresli olabilir. Çünkü bu tarz test ve sınavlar bu zamana kadar neyi öğrendiğinizi sınarken her zaman umduğunuz sonucu vermez.
Motivasyon kaybını en aza indirmek ve İngilizce öğrenimine verdiğiniz emeğin karşılığını almak için İngilizce seviye belirleme sınavları üzerine bir inceleme yazısı hazırladık. En kolay seviye testi sınavlarından en zorlu olanlara kadar bilmeniz gereken her şey içeriğin devamında!
Hangi Test Türü Size Uygun? (PTE, TOEFL, IELTS vs.)
İngilizce seviye belirleme testleri iki yönlü çalışmaktadır; birincisi kendi seviyenizi görmek ve ikincisi ise ilgili kişi ya da kuruluşa dil bilginizi ispatlamak. Eğer yurtdışına yerleşme, yeni bir iş ya da eğitim imkanından faydalanma gibi hedefleriniz varsa, gireceğiniz dil seviye testi de bunlarla uyumlu olmalı.
Örneğin ABD’de çalışmak istediğiniz şirket B2 seviye İngilizce bilgisi istiyorsa muhtemelen TOEFL sınav sonucunu kabul edecektir. Bu gereklilikleri araştırmak, seviye tespit sınavında başarılı olmanın ilk adımıdır.
Bunun yanı sıra kendi seviyenizi öğrenmek ve eksikliklerinizi görmek temel amacınızsa, Flalingo eğitmeninizin yönlendirmesiyle bir seviye belirleme testine girebilirsiniz. Belki de sıfır maliyetle neler öğrenip öğrenmediğinizi hızlıca görebilirsiniz.
Sık Yapılan Hatalar: Hazırlıksız Girmek Neden Yanıltıcıdır?
Küçük bir heyecanla sınavın ilk sorusunu okumaya başlıyor, bir beklentiyle testi sonlandırıyorsunuz. Ancak sonuçlar, bunca emeğin karşılığının nereye gittiğini sorgulatıyor. Peki neden böyle oldu?
Bir tahminimiz var; yetersiz hazırlık.
Sınavlara hazırlıksız girmek, mevcut İngilizce seviyenizin çok altında sonuçlar almanıza neden olacaktır. Çünkü her sınavın kendine has bir yapısı, beklentileri ve puan sistemi mevcuttur. Tüm bu gereklilikleri anlayıp sınav odaklı çalışmak ise daha başarılı bir sonuç elde etmenin ilk şartıdır.
Nitekim sınavı tanımak, sınavdan başarıyla ayrılmak için yeterli değildir.
Örneğin IELTS sınavının writing bölümüne nasıl bir yapıda yanıt vermeniz gerektiğini çok iyi bilebilirsiniz. Ancak bu yapının içini dolduracak yeterli kelime bilginiz yoksa alacağınız sonuç da sizi memnun etmez. Bu noktada ileri düzey kelimeleri öğrenerek İngilizce seviyesini ilerletmek de sınava hazırlık yöntemidir.
Unutmamak lazım ki hem sınav odaklı çalışıp hem dil seviyesini ilerletmek aynı anda mümkündür. Ancak ve ancak doğru bir rehberlik ve kapsamlı bir eğitim ve doğru yöntem çerçevesinde…

Online ve Yüz Yüze Seviye Testleri Arasındaki Farklar
İngilizce seviye belirleme sınavına girmeden önce araştırmamız gereken bir diğer konu da sınav formatı… Örneğin TOEFL’a sınav merkezinde girmek istemiyorsanız tamamen online şekilde evden birebirsiniz. Mesela Duolingo English Test de tamamen online olanlardan.
Bu iki formatın temek farklarını biz sıralayalım, siz de hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğu üzerine düşünün:
- Online sınavlar sağlıklı bir internet bağlantısının yanı sıra yüksek kaliteli mikrofon ve kamera donanımlarını şart koşar. Bir problem yaşandığında sorumlu katılımcıdır.
- Yüz yüze sınavlarda gerekli donanım ve yazılım tarafınıza sağlanır. Eğer bir problem yaşanırsa tüm sorumluluğu sınav merkezi üstlenir.
- Online sınavlarda tüm ev ve odaların görüntüsü alınarak sınav güvenliği sağlanır. Odada herhangi bir kaynak ya da kişi olması durumunda sınav iptal edilebilir.
- Yüz yüze sınavlarda üst araması sonrasında kişiler sınav salonuna alınır. Sınav güvenliğini görevliler sağlar.
Bunların yanı sıra iki farklı format arasında artık majör bir fark yoktur. Önemli olan asıl fark sınavın hangi kurumlarca tanındığıdır.
Kendinizi Hazırlamak için Mini Bir Checklist
İngilizce seviyenizi belirleyecek sınava hazır mısınız? Bu soruya hemen bir yanıt vermeyin; çünkü hazırlık süreci de sınav kadar emek ister. Bu yüzden sınava doğru hazırlandığınızı da önceden ölçmekte fayda var.
Biz de bu ihtiyacınıza yönelik kısa bir liste hazırladık. Bu listeyi referans alarak doğru ve hazırlığı yapıp yapmadığınızdan emin olabilirsiniz!
Hazırlık Adımı | Evet ✅ | Hayır ❌ | "Hayır" ise Hazırlık Önerisi |
Uygun seviye testini belirlediniz mi? | ✅ | ❌ | Hedefinize göre IELTS, TOEFL, YDS gibi testlerin formatını ve geçerliliğini araştırın. |
Hedef seviyenizi ve puanınızı belirlediniz mi? | ✅ | ❌ | Gitmek istediğiniz okul/iş için gereken puan aralığını öğrenin ve buna göre hedef koyun. |
Sınav formatına yönelik özel hazırlık yaptınız mı? | ✅ | ❌ | Çıkmış soruları inceleyin, sınavın bölümlerine özel kaynaklardan pratik yapın. |
Genel İngilizce seviyenizi geliştirmeye yönelik çalıştınız mı? | ✅ | ❌ | Profesyonel eğitmenlerden İngilizce dersleri alın ve bolca alıştırma yapın. |
Deneme sınavları çözdünüz mü? | ✅ | ❌ | Zaman tutarak deneme sınavı çözün, zayıf olduğunuz bölümleri analiz edin. |
Online/yüz yüze sınav koşullarını yerine getirdiniz mi? | ✅ | ❌ | Kayıt tarihi, kimlik, teknik gereksinimler gibi süreçleri kontrol edin ve son güne bırakmayın. |
Sonucu Nasıl Yorumlamalısınız?
Örneğin IELTS’e girdiniz ve sınav sonucunuz 6.0 olarak geldi. Bu ne demek? Yapmanız gereken ilk şey, sonucun CEFR karşılığını bilmiyorsanız öğrenmek. Bunun için online olarak sınav puanı-CEFR karşılığı tablolarını kolaylıkla bulabilirsiniz.
İngilizce seviye belirleme testi sonrası A2, B1, B2, C1, C2 olarak becerileriniz ortaya konmaktadır. Ayrıca çoğu sınav 4 kategori üzerinden puanlandırılır. Örneğin yazma bölümünde IELTS notunuz 5, okuma bölümünde 6.5 gelebilir.
Belki beklediğinizden daha iyi belki de kötü almış olabilirsiniz ancak sonuç motivasyonunuzu kırmamalıdır. Çünkü sınav sonucunu daha iyi noktaya taşımak sizin elinizde.
Sözün özü sınav puanının karşılığı hedeflediğiniz seviyeyi yansıtmıyorsa hazırlık sürecinizi daha da güçlendirmek mümkün. Eğitmeninizle konuşarak hangi noktalara odaklanmanız gerektiğini anlayarak başarı şansınızı artırabilirsiniz.
Bu noktada Flalingo eğitmenleri sınav deneyimlerine dayanarak size profesyonel şekilde yol gösterecektir. eğitmenleri sınav deneyimlerine dayanarak size profesyonel şekilde yol gösterecektir.
Seviye Belirleme Testi Gerçekten Ne Kadar Güvenilir?
Piyasada onlarca, belki yüzlerce seviye testi mevcut. Uluslararası geçerliliği olan IELTS, TOEFL, PTE, Duolingo gibi sınavların yanı sıra YDS, YÖKDİL gibi sınavlar da ülke çapında tanınır. Bu tarz sınavlar güvenilir olsa da kayıt konusunda dikkatli olmalı, yalnızca resmi test sağlayıcıların sitelerinde işlemi gerçekleştirmelisiniz.
Ayrıca başvuracağınız kurumun geçerli görmediği bir testi almanız da dezavantaj yaratacaktır. Bu gibi detayları önceden kontrol etmeniz gerektiğini yeniden hatırlatalım.
Dikkatli olmanız gereken diğer bir konu ise yabancı kaynaklı testlerin Türkiye geçerliliğidir. ÖSYM, yalnızca kamu kuruluşlarının binalarında gerçekleşen testleri geçerli saymaktadır. Örneğin TOEFL testine gireceksiniz sınav merkezinin bir devlet kurumunda yer almasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde sınav notunuz geçersiz sayılabilir.
Kısacası sınav sonuçlarının güvenliği noktasında büyük bir endişe duymamalısınız. Ancak sınav sonucunun sizi hedeflerinize taşıması konusunda bazı kurallar mevcut. Bu kuralları okuyup anlayarak seviye testlerine güven içinde girebilirsiniz.

Seviyenizi Öğrendikten Sonra Ne Yapmalısınız?
Seviyenizi öğrendikten sonra, sonuç ne olursa olsun, yapmanız gereken şey İngilizce’yi boşlamamamak. Sınav sonucu umduğunuzun altında geldiyse bir sonrakine daha sıkı şekilde hazırlanabilirsiniz.
Eğer İngilizce seviye testinden beklediğiniz notu, belki de daha iyisini aldıysanız, İngilizceyi tamamen öğrendiğiniz anlamına gelmez. Şöyle ki, pratiği bıraktığınız an dil becerileriniz gerilemeye başlayacaktır.
Ayrıca bu sınav sonuçlarının da periyodik olarak yenilenmesi gerekmektedir. Örneğin IELTS ve TOEFL sonuçları iki yıl geçerlidir. Yani iki yıl sonra sınava yeniden girmeniz gerekir. Bunun için İngilizceyi boşlamamanızı tavsiye ediyoruz.
Sadece Bir Test mi Yoksa Başlangıcın Anahtarı mı?
İngilizce seviye belirleme testleri size A1’den C2 seviyesine kadar becerilerinizin yeterliliğini ölçüyor. Ancak seviye belirleme sınavı bir sonuç, sınava doğru hazırlık ise amaçtır.
Yani seviye belirleme sınavlarına doğru hazırlanmanın anahtarı İngilizce’yi kapsamlı bir şekilde ve doğru rehberlikle öğrenmektir.
Bu noktada seviyenize, hedeflediğiniz sınava ve diğer ihtiyaçlarınıza en doğru yanıtı verecek olan eğitmen havunuzu oluşturmak için tek yapman gereken Flalingo ile şimdi tanışmak!
Sık Sorulan Sorular
İngilizce Seviye Tespit Sınavı Nasıl Olur?
İngilizce seviye tespit sınavları belirli bir süre içinde farklı soruları yanıtlandırarak dil seviyenizi ispatladığınız testlerdir. Bu testler online ya da yüz yüze şekilde gerçekleşir. Ayrıca yeterince detaylı olan ve kabul gören dil sınavları okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinde ayrı ayrı puan hesaplaması yapar. Sınav notunuzun CEFR karşılığı ise nihai seviyenize işaret eder.
İngilizce A1 A2 B1 B2 C1 C2 Nedir?
A1, A2, B1, B2, C1 ve C2 seviyeleri, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR – Common European Framework of Reference for Languages) tarafından belirlenmiş dil yeterlilik seviyeleridir.
- A1 – Başlangıç (Beginner)
- A2 – Temel (Elementary)
- B1 – Orta (Intermediate)
- B2 – Orta-Üstü (Upper Intermediate)
- C1 – İleri (Advanced)
- C2 – Ustalık (Proficient)
Olarak sıralanabilir. İngilizce seviye testi sonrası aldığınız puanın CEFR karşılığını kontrol ederek dil seviyenizi öğrenebilirsiniz.

3 Ayda İngilizce Hangi Seviye?
3 aylık bir dil öğrenimi sürecinde ulaşacağınız seviye, mevcut dil becerilerinize ve çalışmanın yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Ancak başlangıç seviyesindeki bir öğrenci, günde ortalama 2-3 saat etkili bir çalışma ile A2 veya B1 seviyesine ulaşabilir.
B1 Olduğumu Nasıl Anlarım?
İngilizce becerilerinizin B1 seviyesinde olduğunu anlamak için seviye tespit sınavları yardımcı olabilir. B1 seviyesinde İngilizce konuşan bir kişi iş, okul, seyahat gibi temel konularda akıcı konuşmanın yanı sıra akademik konularda da kendini ifade etmeye başlayabilir.
Ancak doğru bir İngilizce seviye tespit sınavı bu becelerilerinizin seviyesini ölçme konusunda profesyonel bir destek sağlayacaktır.
İlgini çekebilecek diğer içeriklerimiz


