Flalingo
Online English with Flalingo

Dizi-Film İzleyerek İngilizce Öğrenmek Mümkün mü?

Flalingo 28.10.2023

İngilizce öğrenmek isteyenlerin karşılaştığı belki de en popüler öneri, dizi-film izleyerek dil yeteneklerini pekiştirmek oluyor. İngilizce öğrenmek için vaktin en rahat ve en eğlenceli geçeceği anlar, dizi izlerken oluyor. Özellikle de dile maruz kalmanın dil yetenekleri üzerindeki etkisini de kimse reddetmezken, dizi izleyerek İngilizce öğrenmek epey akla yatıyor. Peki İngilizce öğrenmek, dizi ve film izlemekle olacak iş mi peki? Gelin inceleyelim.

Dizi-Film İzleyerek İngilizce Öğrenme Konseptini Popüler Yapan Etkenler

Eminim ki konuya nereden başlarsanız başlayın, İngilizce eğitimine dair yazılan, çizilen pek çok şey dizi-filme evriliyor. Popüler kültürün en popüler ögeleri dizi-film olmuş durumda. Size büyük resimci olup, bunların hep dizi-film lobisnin ürünü olduğunu söylemeyeceğim elbette. Ama öğrenmenin yalnızca derste olmadığı vurgusunun yanı sıra, ülkemizde varolan genel İngilizce eğitiminin revizyona ihtiyacı var. Bu zamana kadar da ezberci eğitimden fayda göremeyenler de çareyi alternatif metotlarda arıyor.

Dizi izleyerek İngilizce öğrenme konusuna vurgu yapan pek çok kişi de dil öğrenmeyi hafife alıyor olabilir. Ama açığa kavuşturmamız gereken bir durum daha var; sanmam ki kimse size A1 seviyesinden C1 seviyesine kadar tek bir Netflix üyeliğinin yeterli olduğunu iddia etsin. Dizi-film izleyerek İngilizce öğrenmek, daha çok pratik yapma olanağını eğlenceli şekilde sağlayan bir metot şeklinde tanım getirebiliriz. Eğer siz de dizi-film izleyerek İngilizce öğrenme ihtimalinin peşine takıldıysanız, konuşaacağımız çok şey var.

Dizi-Film İzlemenin İngilizcenize Nasıl Katkısı Olur?

Dizi izleyerek İngilizce öğrenilmez demek çok da doğru değildir. Çünkü bir şeyi öğrenmek için tek bir doğru yöntem yoktur. Aslında öğrenim araçlarımız ne kadar çeşitlenirse, o kadar da verim alır, bilgimizi genişletiriz. Diziler de bu konuda dil öğrenenler için bir fırsat oluyor.

Öncelikle, sesleri zihnimize kazımak noktasında diziler harika araçlardır. Derslerde faydalandığınız dinleme metinlerini düşünün. Diziler de bir nevi dinleme araçları. Ama, diziden diziye değişse de, seviyeye uygunluk ve zorluk derecesi gibi etmenlerle oluşturulmuş metinler değil bunlar. O yüzden duyduğunuzu anlamakta epey zorlanırsınız. Bu noktada size sanki bir dersteymişsiniz gibi öğreticilik sağlamıyor dizi ya da filmler. Ancak ilk aşamada kelimeler, sonra kelime öbekleri, ilerledikçe cümleleri seçmek ve anlamak da dilde ne kadar ilerlediğinizin bir kanıtı oluyor. 

Ayrıca bugün Amerikan İngilizcesi, İngiliz İngilizcesi gibi aksan özelliklerini tanımamızda da dizi ve filmler büyük paya sahip aslında. Yani temek olarak dinleme yetenekleri, dizilerden sağladığımız faydaların ortak paydasında yer alıyor.

İngilizcede Temel Kazanımlar ve Dizi-Filmlerin Yeri

Bu eğlenceli araçların bize neyi, ne kadar öğreteceğine dair bir karar vermeden, İngilizce eğitimindeki öğrenim hedeflerine bakmamız lazım.

İngilizce Okuma

İngilizce okuma, kazandığımız en temel İngilizce yeteneklerinden biridir. Özellikle okuyarak öğrendiğimiz kelimeleri, kuralları ve kalıpları canlı bir örnek olarak görürüz. Bu aşamada başvurduğumuz yazılı kaynaklar ise hem seviye uyumlu hem de hatasız yazılmış örneklerdir. Buradan yola çıkarak, "doğrusu bu" diyebiliriz. Örneğin, Flalingo'nun ücretsiz sağladığı Oxford University Press materyalleri bu bahsettiğimiz kitapların en kalitelilerindendir.

Ayrıca kelime geliştirmek için de okuma metinleri harika birer kaynaktır. Zaman içinde bu ders kitaplarını bir kenara koyar ve gazete, dergi, sosyal medya, forum siteleri gibi araçlarla okuruz. Dizi film izlerken de altyazıları İngilizce olarak kullanmanız ve takip etmeniz daha hızlı okumanıza yardımcı olabilir. Ayrıca bu şekilde yeni kelimeler de öğrenmeniz daha mümkün hale gelir. 

İngilizce Yazma

İngilizce yazma yetenekleri sadece yazılı iletişim için değil, akademik bir temel hazırlamak için de sunulur. Yani İngilizce yazmayı öğrenirken Whatsapp ile iletişimi değil, argüman oluşturmayı ve onu savunmayı amaçlamalısınız. Bu, kendinizi ifade etmeniz için gerekli bir adımdır. Elbette iletişimin her aşamasında resmi olmanız gerekmiyor. Ama İngilizceyi öğrenerek eğitiminizi ve kariyerinizi desteklemek için kurallı bir yazı yazma yeteneği edinmelisiniz. Yurtdışına tatil için gitmek ya da yerleşmek isterseniz de, birçok bürokratik konuda hata yapmamak ve işleri aksatmamak adına yazı konusunda kendinizi geliştirmelisiniz. Gelin görün ki, dizi-film izlemenin bu kazanıma olan katkısı sıfır desek dahi, bizi yalancı çıkarak kimse yok.

İngilizce Dinleme

Dizi film izleme, dinleme konusunda çok fazla avantajla geliyor. Ancak yine sınavlara odaklı bir öğrenim amacınız varsa, bu dizilerin faydasını görme ihtimaliniz düşük. Dizi film temel öğrenim amaçları değil, yalnızca asıl eğitim süresini destekleyen araçlar olarak kalmalı. Ama İngilizce derslerinizde yaptığınız dinleme etkinlikleri sonrası, dizilerdeki diyaloglar anlamanız daha kolay olacaktır.

İngilizce Konuşma

İngilizce konuşma, belki de bir sürü kişinin en zorlandığı konu olabilir. Konuşma olmaksızın da İngilizceyi öğrenmek ve konuşma dışında dahi kullanmak zor oluyor. Çünkü öğrendiğiniz her şey yalnızca kağıt üzerinde kalıyor. Tam da bu noktada devreye size İngilizceyi konuşarak öğretecek olan kurslar, uygulamalar ve araçlar önem kazanıyor. Peki İngilizce konuşmayı öğretme konusunda dizi-filmin yeri neresi?

İngilizce Konuşma Konusunda "Dizi-Film İzlemek" Yeterli mi?

Elbette, yeterli değildir. Çünkü burada önemli olan nokta, yalnızca dizilerden ve filmlerden öğrendiğiniz kalıplar değildir. Önemli olan şu ki öğrendiğiniz dil bilgisi kurallarını ve kelimeleri İngilizce konuşurken ne kadar rahat ve sık kullandığınızdır. Bu nedenle, eğer konuşma pratiğiniz az ise bunu geliştirmek sizin için daha iyi olacaktır. Peki, bunu nasıl geliştirebilirsiniz?

İngilizce Konuşmak ve İngilizceyi Konuşarak Öğrenmenin Önemi

Bir dili ne kadar iyi ve rahat bir şekilde konuşabiliyorsanız sizin için o kadar iyidir. Bu, hem yurt dışı seyahatlerinizde hem iş dünyasında hem de yabancı insanlar ile olan sohbetlerinizde çok önemlidir. Bir dili konuşamadıktan sonra bize ne faydası var? Hatta, şu cümleyi sık sık duymuşsunuzdur: "Anlıyorum, ama konuşamıyorum." Çoğu insanın İngilizce dil bilgisi seviyesi çok iyi olsa da konuşma pratiği olmadığından dolayı İngilizce konuşma konusunda birçok insan strese kapılabiliyor. Eğer hala " İngilizce dilini rahatça öğrenmek ve konuşabilmek için ne yapmam lazım?" diyorsanız yazıyı okumaya devam edin.

Online İngilizce Konuşma Platformu: Flalingo

Eğer İngilizce konuşma konusunda pratik yapacağım birini tanımıyorum diyorsanız, Flalingo tam size göre! Hem konuşarak İngilizce öğrenmenize fayda sağlar hem de konuşma seviyenizi geliştirir. Ana dili İngilizce olan öğretmenler ile birlikte strese kapılmadan İngilizce konuşmayı öğrenebilirsin! Flalingo'nun özel İngilizce dersleriyle konuşmanın kilidini nasıl açacağını öğrenmek istersen detaylar burada!

Sonuç: Dizi-Film İzlemek, İngilizce Öğrenmek İçin Gerçekten Çok Önemli mi?

Buna hem evet hem hayır diyebilirim. Evet, çünkü dil bilginizi geliştirir ve yeni kelimeler ve kalıplar öğrenmenize yardımcı olur. Hayır, çünkü İngilizce öğrenmek yalnızca dil bilgisi kurallarını bilmek demek değildir. Bu nedenle ne kadar erken İngilizce konuşma pratiğine başlarsanız, sizin için o kadar iyi olur. Eğer sizler de konforlu şekilde İngilizce öğrenmek ve anadili İngilizce olan öğretmenlerle konuşma pratiği yapmak istiyorsanız hemen bunun için doğru yerdesiniz!

Other content that may interest you

Online English with Flalingo

Flalingo ile Verimli Dersler

Read More
Online English with Flalingo

Flalingo Online İngilizce Öğretme Konusunda Neden İddialı?

Read More
Online English with Flalingo

Online İngilizce Öğrenirken Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Read More