Flalingo
English Speaking

İngilizce Konuşma Sınavınız Kötü mü Geçti?

Flalingo 10.08.2024

İngilizce Konuşma Sınavınız Kötü mü Geçti?

İngilizce konuşma sınavı kötü geçenlerden misiniz? Bu içerikte beklentinizin altında geçen konuşma sınavına dayanarak yeni bir başlangıca, ve daha iyi sonuçlara var mısınız?

İngilizce konuşma sınavlarının, öğrenciler için büyük bir stres kaynağına dönüştüğünü biliyoruz. Örneğin, sınav esnasında heyecanlanmak, kelimeleri unutmak ya da yanlış kullanarak hata yapmak İngilizce konuşma sınavının kötü geçmesinin temel nedenlerinden bazıları. Sınavdan çıktıktan sonra öğrencilerin performansından kaynaklı hayal kırıklığına uğradığını maalesef ki gözlemlemek mümkün. Bu gibi durumlarda sınavın kötü geçtiğini düşünmek yaygın bir his olsa da, İngilizce konuşma pratiği üzerine durum değerlendirmesi yapmak ve gelecekteki sınavlara daha iyi hazırlanmak başlamak için de en doğru zaman, sınav sonrasıdır. Şunu bilmelisiniz ki, kötü geçen İngilizce konuşma sınavı, eksiklerinizi belirlemek ve bu alanda kendinizi geliştirmek için yeni bir fırsat olarak değerlendirebiliriz. Bunun sonrasında ise, İngilizce konuşma sınavından başarıyla ayrılmak işten dahi değil! Bu yüzden bugünkü yazımızda, İngilizce konuşma sınavınızın istediğiniz gibi geçmediğini düşünüyorsanız ne yapmanız gerektiği konusunda bazı öneriler sunacağız. Hatalarınızı analiz etmek, gireceğiniz sınava yönelik planlama oluşturmak, moralinizi yüksek tutmak ve düzenli pratik yaparak kendinizi geliştirmek için atabileceğiniz adımları keşfedeceksiniz.

İçindekiler

1. İngilizce Speaking Sınavınız Neden Kötü Geçti?

2. Hazırlandığınız Sınava Ne Kadar Doğru Şekilde Odaklandınız?

3. Peki İngilizce Konuşma Sınavından Zaferle Ayrılmak İçin Neler Yapmak Lazım?

3.1. Gireceğiniz Sınavın Gerekliliklerine Yönelik Plan Yapın 

3.2. Hatalarınızı Analiz Edin 

3.3. Stres Yönetimi Konusunda Bir Bilene Danışın

3.4. Moral ve Motivasyonunuzu Yüksek Tutun

3.5. Düzenli Pratik Yaparak Kendinizi Geliştirin

4. İngilizce Konuşma Sınavlarına Hazırlık Aşamasında Flalingo Yanınızda! 

İngilizce Speaking Sınavınız Neden Kötü Geçti?

Elbette her öğrenci İngilizce konuşma sınavının çok güzel bir şekilde geçmiş olmasını ister. Fakat yaşanan bazı aksilikler sınavınızın kötü geçmesine yol açabilir. Sınav anında çok stres yapmak, heyecana yenik düşmek sınav sürecini önemli ölçüde etkiliyor. Bir yandan kendinizi sakinleştirmeye çalıştığınızı, diğer yandan da sınav sorularını anlayıp İngilizce olarak cevap vermeye çalıştığınızı hayal edin. Ne kadar zorlanırsınız değil mi? Bu gibi durumları yaşadığınızdan dolayı sınavın kötü geçtiğini düşünüyor olsanız da kendinizi suçlamayı bırakın. İlk aşamada kendinizi suçlamak yerine İngilizce konuşma sınavınızın neden kötü geçtiğine odaklanmanız tekrar hazırlanma sürecinizde olumlu bir dönüşüme yol açabilir. 

Hazırlandığınız Sınava Ne Kadar Doğru Şekilde Odaklandınız?

Şüphesiz ki başarıya giden yol bol bol pratik yapmaktan geçiyor. Düzenli pratik yapmaya gerektiği kadar önem vermeyen öğrencilerdenseniz, sınav anında istedikleri konuşma performansını sergilemekte zorlanmanız gayet olası. Öte yandan gerekli pratikleri yaptığınızı ve buna rağmen neden kötü geçtiğini sorguluyor olabilirsiniz. Ancak sınav formatına uygun bir şekilde çalışmama durumunda her ne kadar pratik yapmış olsanız da istediğiniz başarının elinizden kaçtığını gözlemlemek acı verici bir tecrübeye dönüşebiliyor. Günümüzde akademik başarıyı ölçen sınavlarından, yurt dışı eğitim yeterliliği kapsamında yapılan pek çok İngilizce sınav mevcut. Her sınav farklı formatta öğrencilere sunuluyor. Mesela İngilizce dil seviyesini belirlemek amacıyla yapılan ve uluslararası geçerliliğe sahip olan IELTS sınavı, yaklaşık 15 dakikalık bir konuşma bölümünden oluşuyor. Her sınavın konuşma bölümü kendi içerisinde farklılık gösteriyor. Dolayısıyla sınav formatına uygun bir şekilde düzenli pratik yapmak başarılı olmanız açısından mihenk taşı görevi görüyor.

Peki İngilizce Konuşma Sınavından Zaferle Ayrılmak İçin Neler Yapmak Lazım?

Gireceğiniz Sınavın Gerekliliklerine Yönelik Plan Yapın

Yukarıda bahsettiğimiz gibi her sınav formatı birbirinden farklı aşamalardan oluşabiliyor. Bazı sınavlarda konuşma bölümüne ciddi önem verilirken bazılarında ise diğer sınav bölümleriyle eşit puanlama sistemine sahip olabiliyor. Bu noktada yapılacak sınavın formatını öğrenme ve yayınlanan kılavuzu inceleme çalışma sürecinizi doğru bir şekilde planlamanıza imkan verebilir. Sınavın nasıl yapılacağını öğrenme aşamasını tamamladıktan sonra gerekliliklere yönelik planmalara başlayabilirsiniz. Şüphesiz ki verimli bir sınav süreci geçirme konusunda hazırlandığınız sınava yönelik çalışmalar sunan bir eğitmen ile birlikte çalışmanın rolü büyük. Örneğimizde yine IELTS sınavı üzerinden ilerlersek, konuşma sınavı aşamasında belirlenen süre içerisinde sorulan sorulara doğru ve etkili cevapların verilmesi beklenir. Bu sınav formatına aşina olan, daha önce uluslararası sınavlara hazırlanan öğrencilerle çalışmış öğretmenlerle iş birliği yapmak süreç içerisinde sizlere tam destek sunabilir. Flalingo bünyesinde yer alan uzman öğretmenlerimiz sizlere tam da bu desteği sunuyor! 

Hatalarınızı Analiz Edin

Hazırlandığınız sınava yönelik dersler veren hocayı buldunuz, sırada ne var? Tabii ki eğitmeninizle birlikte hatalarınızı analiz etmek! Öğrenciler sınava hazırlık sürecinde gözden kaçırdıkları noktaları belirlemekte zorlanabiliyor. Alanında yetkin hocalar, eksikleri ve hataları kolay bir şekilde bularak bunları kapatmaya yönelik çalışmalar sürdürebiliyor. Sınav sırasında hangi konularda zorlandığınızı belirlemek, gelecekteki sınavlarınızın başarılı geçmesinde önemli rol oynuyor. Örneğin İngilizce kelime dağarcığınızda eksiklik fark ettiyseniz bu alanda daha fazla çalışmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Bununla birlikte İngilizce’deki kelimeler yazıldığı gibi okunmadığı için telaffuz hataları da sıklıkla yaşanabiliyor. Dolayısıyla telaffuza dikkat ederek İngilizce konuşma pratiği yapmak gerekiyor. 

Stres Yönetimi Konusunda Bir Bilene Danışın

Tüm bunların ötesinde sınav sürecinin stresli ve zorlu aşamalardan oluştuğunu hatırlatmamak olmaz. Bu noktada stresinizi ve heyecanınızı kontrol altında tutmak için iki öneri sunuyoruz: Rahatlama tekniklerini öğrenmek ve bol bol nefes egzersizi yapmak. Hataların sebebin yalnızca fiziksel değil psikolojik kaynaklı olabileceğine de ihtimal verin. Böylece yaşanan endişelerin ve eksikliklerin üstesinden gelmek kolaylaşabilir. Eksiklerinizi belirledikten sonra, bu eksiklikleri gidermek için plan oluşturun. Her hatanın yeni bir öğrenme fırsatı olduğunu unutmayın. Bu fırsatları değerlendirerek daha iyi performans sergileyeceğinize Flalingo olarak inancımız tam.

Moral ve Motivasyonunuzu Yüksek Tutun

Elbette tekrar sınava hazırlık sürecinde zorlandığınız anlar, kendinizi başarısız hissettiğiniz zamanlar olacak. Bunların yaşanması çok doğal. Ancak sınava hazırlık aşamasında moralinizi yüksek tutmak ve motivasyonunuzu kaybetmemek çok önemlidir. İlk aşamada kendinize karşı nazik olun ve hatalarınızı kişisel bir başarısızlık olarak görmeyin. Her sınav, öğrenme sürecinin bir parçasıdır ve yaşadığınız her deneyim sizi daha iyiye götürür, unutmayın. Motivasyonu yükseltmek için uygulanabilecek çeşitli taktiklerin varlığından bahsetmek mümkün. Yaygın olarak karşımıza çıkan ilk yöntem kendimiz için küçük hedefler belirlemek oluyor. Çünkü büyük hedeflerin koyulması durumunda süreç içerisinde hayal kırıklıkları ve motivasyon düşüşleri gözlemleniyor. Belirlediğiniz küçük hedeflere ulaştıkça kendinizi ödüllendirmek motivasyonunuzu artırmanızda etkili olacak. Bu durumla ilgili örnek vermek gerekirse, her gün 2 saatlik konuşma pratiği hedefi koymak yerine yarım saat çalışmayı gayeniz haline getirebilirsiniz. Böylelikle yavaş yavaş hem dil becerilerinizi geliştirme hem de kendinize olan güveninizi artırma ihtimaliniz çok yüksek. Tabii ki sınav gününe dek yarım saat çalışmalarla ilerlemek olmaz. Kendinizde İngilizce konuşma alanında gelişim gördüğünüz takdirde süreyi uzatabilirsiniz. Bunun yanı sıra ilham verici kaynaklarla başkalarının süreci nasıl geçirdiğini ve başarılarını neye borçlu olduklarını öğrenmek de etkili bir çözüm önerisi. İngilizce konuşan kişilerin başarı hikayelerini okuyarak ya da izleyerek motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

Düzenli Pratik Yaparak Kendinizi Geliştirin

Başarılı bir sınav süreci geçirmenin kilit noktası nedir diye sorarsanız bu soru için cevabımız kesinlikle düzenli pratik yapmak olur. Her sınav hazırlığında olduğu gibi İngilizce konuşma sınavına hazırlanırken de düzenli pratik başarının anahtarı olarak görülüyor. İstediğiniz başarıya ulaşabilmek sınav gününe dek düzenli bir şekilde İngilizce konuşma pratiği yapmaktan geçiyor. İngilizce konuşulan filmler izlemek, podcast dinlemek ve kitap okumak da dil becerilerini geliştirmenize yardımcı olabilir. Öte yandan düzenli pratik yapmanızı sağlayan farklı teknikler de mevcut. Kendi konuşmalarınızı kaydedip dinleyerek İngilizce konuşma pratiği yapmaya ne dersiniz? Bu şekilde telaffuz hatalarınızı ve dil bilgisi eksikliklerinizi fark edebilir ve üzerinde çalışabilirsiniz. Tüm bu aşamaları tamamlarken uzman öğretmenlerin desteğini unutmamak gerek. Bu noktada düzenli İngilizce konuşma pratiği yapmayı kolaylaştıran, uzman öğretmen kadrosuyla ön planda yer alan Flalingo’yu sizlerle tanıştırmak istiyoruz!

İngilizce Konuşma Sınavlarına Hazırlık Aşamasında Flalingo Yanınızda! 

İngilizce konuşma sınavlarına hazırlanmak zorlu bir süreç olduğunu biliyoruz ve bu süreçte size rehberlik edecek İngilizce konuşma platformundan bahsetmek istiyoruz: Flalingo!  Flalingo, İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirmeniz ve sınavlarda başarıya ulaşmanız için yanınızda. Flalingo'nun sunduğu kişiselleştirilmiş dersler, çeşitli senaryolar ve konuşma pratikleri sayesinde, sınav öncesi gerekli olan tüm becerileri kazanabilirsiniz. Üstelik akıllı öğretmen eşleştirme algoritmasıyla entegre bir şekilde çalışması sayesinde sizin için uygun öğretmeni bulmanız çok kolay. Alanında yetkin öğretmenle birlikte eksik olduğunuz yerler için hedef odaklı çalışmalar yapabilirsiniz. Flalingo'nun interaktif dersleri, konuşma pratiği yaparken aynı zamanda dilbilgisi ve kelime dağarcığınızı da geliştirmenize olanak tanıyor. Gerçek sınav senaryolarını simüle eden çalışmalarla, sınav günü karşılaşabileceğiniz durumlara hazırlıklı olabiliyorsunuz. Flalingo, sınav stresini azaltmanıza ve özgüveninizi artırmanıza yardımcı olarak, İngilizce konuşma sınavlarında en iyi performansı sergilemenizi imkan veriyor. Detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan formu doldurun, eğitim danışmanlarımız size ulaşsın.

Other content that may interest you

English Speaking

İngilizce Konuşma (Speaking) Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Read More
English Speaking

Flalingo ile İngilizce Grup Dersleri Nasıl Geçiyor?

Read More
English Speaking

Herkes İçin İngilizce Mülakat Başucu Kılavuzu

Read More